Beeldende Kunst


Twee weekenden achter elkaar konden we in Haren en Groningen naar de Open Atelier-bezoeken. Haren heeft weliswaar geen eigen museum, maar gelukkig wel talrijke plekken waar kunstwerken worden geëxposeerd. Dus voor musea moeten we naar de stad, naar Eelde of nog verder weg, zoals bijvoorbeeld naar het Van Gogh-Huis in Veenoord/Nieuw Amsterdam. Op die plek logeerde Van Gogh (1853-1890) in 1883 een paar maanden, op zoek naar mooie plekken en naar contact met de Duitse schilder Max Liebermann. In 1896 vond er in Groningen een tentoonstelling plaats met werk van hem, georganiseerd door studenten, waaronder Johan Huizinga.

Het Van Gogh-Huis in Veenoord werd onlangs verrast door een schenking van een dame uit Den Haag. Het ging om een klein doek van Van Gogh, van 32 bij 21 cm. Een café-interieur, gesigneerd door de meester. Bij  het Van Gogh-museum komen jaarlijks zo'n 200 verzoeken binnen met zogenaamd authentieke kunstwerken van Van Gogh, met de vraag of het werk nader onderzocht kan worden. Jammer genoeg voor Veenoord was dit café-interieur geen echte Van Gogh, wat wel het geval was in februari 2019 in San Francisco met een stilleven uit 1886.
  
Dus voorlopig moeten we het doen met de recente Van Gogh-film (2018) van Julian Schnabel, met  Willem Dafoe als Van Gogh. Ik ken Dafoe nog als de bekende acteur bij het Amerikaanse theatergezelschap de Wooster Group. De titel van deze film is At Eternity’s Gate, naar een werk dat Van Gogh twee maanden voor zijn dood schilderde in de kliniek van St.Remy. Op de drempel van de eeuwigheid is te vinden in het Kröller-Müller-museum op de Hoge Veluwe.
Na voorlopers zoals Lust for Life van Vincente Minelli (1956)met Kirk Douglas als Van Gogh kunnen we in At Eternity’s Gate opnieuw kijken naar zijn late periode in Arles en Auvers-sur-Oise. Zijn manier van kijken, zijn angsten en depressies, zijn kwellingen, zijn zoektocht naar een bijna spirituele schoonheid, zijn isolement en tot slot zijn enorme creativiteit en productiviteit in de periode van 1888/89, komen in deze film op een indrukwekkende manier aan bod.

Voor degenen die de film niet kunnen zien hebben we altijd nog de Grote Van Gogh Atlas van Denekamp en Van Blerk, met alle plekken tussen zijn geboorteplek Zundert en zijn sterfdag op 29 juli 1890 in Auvers-sur-Oiseof de vier facsimileschetsboekjes van Van Gogh,die net bij Uitgeverij Komma zijn verschenen.

Voor u allen een goede zomertijd met veel kunst-genietingen.

Karel, K.J. Hupperetz



Reacties

Populaire posts van deze blog

Een zomer in Haren - Jolien Berendsen-Prins

De zomer in het donker - Hans Boerema

Mijn beeld van Groningen