De wereld van de filosofie en de wereld van Sofie


Je zou kunnen beweren dat sinds de publicatie in 1991 van het boek De wereld van Sofie van de Noor Jostein Gaarder de filosofie enorm in de lift zit. In Groningen ontstond al in de vroege jaren zestig, onder leiding van Bernard Delfgaauw, de Centrale Interfaculteit de voorloper van de huidige Faculteit der Wijsbegeerte. Sinds een paar jaar beschikken wij over een Denker des Vaderlands, over het tijdschrift Filosofie Magazine, we hebben een Nacht van de Filosofie en een Maand van de Filosofie. Er verschenen in de laatste decennia series boeken vanuit de filosofie en Lemniscaat gaf een studieboek Filosofie voor de eindexamens van havo/vwo uit (452 pag.).
Een van de pijlers voor dit succes was zonder twijfel het boek De wereld van Sofie (Houtekiet, 1994, 559 pag.), vertaald door een oud-collega van Letteren, Janke Klok. In 1994 was het boek al in 30 talen vertaald, in 2012 in 55 talen, met een recordomzet van zo'n 30 miljoen euro. Dat was best verbazingwekkend voor zo'n dikke pil en roman voor kinderen over de geschiedenis van de filosofie. Daarvoor had Gaarder met Het geheim van de kaarten al een filosofie-kinderboek gepubliceerd (1990), daarna volgden boeken als Door een spiegel, in raadselen en Hallo,is daar iemand in 1997. Verder verscheen er een cd, een tv-serie in 8 delen, een verfilming door Erik Gustavson (1999), destijds ook in Groningen te zien in het Filmhuis in de Poelestraat in december 2000. Het is een leesbaar, toegankelijk boek over de veertienjarige Sofie en de filosofieleraar Alberto Knox, met vreemde kaarten en gele enveloppen in de brievenbus. Een boek vol raadsels, maar ook met veel humor en beeldend verteld. Tegelijkertijd schetst Gaarder in chronologische volgorde een beeld van de filosofie vanaf de Grieken tot Freud en Sartre, waarbij hooguit de twintigste eeuw er wat bekaaid van af komt. Zo'n beetje halverwege blijkt de wereld van Sofie een cadeau te zijn voor de vijftienjarige Hilde. Het aardige van het boek is dat de fundamentele vragen van ieder kind, zoals wie ben ik, waar komt alles vandaan, de bekende waarom-vragen uitvoerig aan bod komen. Juist voor kinderen, die nog geen vaste meningen hebben, nog niet gebukt gaan onder taboes en conventies, die nog vol verwondering en nieuwsgierigheid onbevangen om zich heen kijken, is het een prima introductie in de filosofie.                
Maar ook als volwassene heb ik het boek toentertijd met veel plezier gelezen. Het was een mijlpaal in de populariteit van filosofie vanaf de jaren 90 en tevens de basis voor de Sofie-Foundation, waarmee Gaarder zich inzet voor het behoud van ons milieu. In ons land ontstond bij de Universiteit van Amsterdam het Centrum voor Kinderfilosofie, de IKON zond in 1994 de serie IK dacht bij mijzelf uit en recent schreef Iris van der Graaf het boek Is nergens ergens? (Nieuwezijds 2017,135 pag.). Voorlopig is er zeker nog lang geen einde aan de wereld van de kinderfilosofie. 

Karel Hupperetz



Reacties

Populaire posts van deze blog

Een zomer in Haren - Jolien Berendsen-Prins

De zomer in het donker - Hans Boerema

Mijn beeld van Groningen