Op Kerkenpad



Op 13 mei van dit jaar werd herdacht dat vijftig jaar geleden de Stichting Oude Groninger Kerken (SOKG) werd opgericht. Dat betekende dat er een aantal zaken aan de orde waren: nieuwe publicaties, een fietstocht, de preek van de leek, een feestelijke bijeenkomst in de Der Aa-kerken in juni een driedaagse conferentie. De SOKG heeft inmiddels tientallen kerken, kerktorens en kerkhoven in zijn beheer en zorgt voor instandhouding of herbestemming. Per 1 januari treedt de huidige voorzitter, Peter Breukink, af en wordt hij opgevolgd door Patty Wageman, de huidige directeur van Museum de Buitenplaats in Eelde.

Met name de boeken, die in het kader van het jubileum zijn verschenen, moet ik hier kort vermelden: De kerk als tijdmachine
van Stefan de Keijser en Martin Hillenga met talrijke tekeningen, een korte geschiedenis vanaf Bonifatius via de beeldenstorm tot de huidige leegloop.
Naast de vroegere studie Alle middeleeuwse kerken-van Harlingen tot Wilhelmshaven van Peter Karstkarel, 2007, 974 pag. verscheen nu: Ode aan de Groninger Kerken, weliswaar voor de forse prijs van 69,50 euro. Naast deze feestelijke aspecten verschenen in de afgelopen tijd studies en rapporten als: God in Nederland en Christenen in Nederland, waarin de secularisering, de vergrijzing en de afname van het aantal leden van kerken werden onderzocht. Talloze kerken moeten sluiten vanwege de toegenomen buitenkerkelijkheid. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed houdt zich met zo'n 6000 kerken bezig, vaak gebruikt voor concerten en tentoonstellingen. Museum Catharijneconvent in Utrecht bracht in juli 2017 het grootste museum van Nederland tot stand. 

In 
alle gevallen is men op veel vrijwilligers aangewezen, ook voor het Gronings erfgoed In Groningen. Daar komen dan nog eens de negatieve effecten van aardbevingsschade bij, scheuren, bedreigde fresco’s enzovoort. Toch mogen wij in onze provincie blij zijn dat er zoveel religieus-cultureel erfgoed bewaard is gebleven, ingebed in het landschap, verscholen achter bomen, gelegen op een wierde, grenzend aan het Pieterpad.
Onlangs verscheen er een essay van Mariët Meester (NRC,25 oktober) over museumbezoek, dat zij vergeleek met kerkgang, een mini-retraite. Terecht is het voor velen zo, dat men op zoek is naar rust en zingeving en zoiets vindt in het bezoek aan kerken.
Gelukkig heeft onze provincie nog heel veel te bieden op dat terrein en mogen wij ons in Haren ook gelukkig prijzen met de oude hervorm kerk uit de eerste helft van de 13 de eeuw, al vermeld in 1360, die ondanks twee keer brand in de toren en de restauratie in de 19 de eeuw nog steeds een baken in het centrum is. Omgekeerd kan ik mij de sloop van de Martinuskerk in Groningen nog goed herinneren, de kerk die plaats moest maken voor de Universiteitsbibliotheek. Maar ik zal ook nooit vergeten dat ik met anderen in mijn studententijd een orgeltocht langs kerken in de provincie organiseerde, onder de bezielende leiding van Charles de Wolf, die toen overal de prachtige orgels bespeelde.
Iets dergelijks overkwam mij deze zomer bij de kerk in Haren, waar een vriend/arts/muzikaal talent mij een privé-orgeltocht bezorgde, een heel bijzondere ervaring. Laten wij dit zo belangrijke erfgoed blijven steunen en koesteren tot in lengte van dagen.

K.J.Hupperetz



--

Reacties

Populaire posts van deze blog

Een zomer in Haren - Jolien Berendsen-Prins

De zomer in het donker - Hans Boerema

Mijn beeld van Groningen